VerSaaSing IT landschap gemeenten neemt in rap tempo toe
Onderzoek van VNG ism M&I laat zien dat gemeenten nu voor ca. 44% gebruik maken van SaaS-diensten en dat dit binnen twee jaar naar verwachting oploopt tot 70%. Dit wordt deels veroorzaakt doordat een aantal softwareleveranciers geen ander alternatieven dan SaaS aanbieden, maar ook doordat 86% van de gemeenten bewust een SaaS-first beleid hanteren.
De keuze voor SaaS heeft een aantal voordelen zoals snelle inzetbaarheid, grotere schaalbaarheid, automatische upgrades en updates, lagere aanloopkosten en groter gebruikersgemak.
De keerzijde is echter dat de invloed van de leverancier op de bedrijfsvoering van gemeenten ook enorm groeit. De gemeente kan steeds minder kiezen, is steeds afhankelijker van de leverancier, met mogelijke gevolgen voor functionele flexibiliteit en kosten. Veranderen van leverancier wordt ook steeds lastiger omdat de migratie van data en van koppelingen zeer complex kan zijn.
Controle op SaaS-diensten schiet te kort
Een ander zwak punt is dat het onderzoek laat zien dat gemeenten nauwelijks controleren of de SaaS-leverancier aan de gestelde inkoopvoorwaarden, zoals de eisen t.a.v. informatiebeveiliging en privacy, voldoet. De meerderheid van gemeenten, 54%, geeft zichzelf daarom géén voldoende als het gaat om vertrouwen in de informatieveiligheid. Er is weliswaar geen acuut beveiligingsrisico maar er is wel onwetendheid.
Gemeenten zijn geen software ontwikkelaars
Verrassend resultaat uit het onderzoek is dat slechts 7% van de gemeenten zelf software ontwikkelt. Hoewel de beweging Common Ground werkt aan het ontwikkelen van softwarecomponenten voor gemeenten geven gemeenten aan dat zij hier slechts zeer sporadisch gebruik van (kunnen) maken. Een grotere groep gemeenten, 29%, wenst Common Ground applicaties dan ook als SaaS-dienst af te nemen.
Lees het hele verslag.