Diverse gemeenten zijn door hun gemeenteraad gevraagd om te reageren op de recente berichtgeving rond de toegang van de Amerikaanse overheid tot e-mail van de Nederlandse overheid. Het GGI-Cloud Expertisecentrum adviseert gemeenten de volgende formulering aan te houden, verdeeld in twee onderwerpen: het rapport van Clingendael (1) en de opdracht van EDPS aan de Europese Commissie om geen e-mail via Microsoft te versturen (2):
1) Clingendael
Het kritische rapport van Clingendael over de toegang van de Amerikaanse overheid tot e-mail van de Nederlandse overheid: NOS heeft hier op 1 maart over bericht (zie https://nos.nl/artikel/2510923-amerikaanse-overheid-kan-bij-e-mail-van-nederlandse-overheden-en-kritieke-bedrijven).
De VNG heeft hierover de volgende woordvoeringslijn geformuleerd (op basis van input van de IBD, deze wordt ondersteund door het GGI-Cloud Expertisecentrum):
De pagina met de stand van zaken over verwerkingen bij Amerikaanse cloudproviders is bijgewerkt: https://www.informatiebeveiligingsdienst.nl/risicos-verwerking-persoonsgegevens-door-amerikaanse-partij/
Dan het antwoord op de vragen:
2) EDPS
Zie: https://ibestuur.nl/artikel/europese-commissie-overtreedt-wet-met-microsoft-365/
De Europese privacytoezichthouder EDPS heeft Brussel opgedragen om vanaf 9 december 2024 te stoppen met het doorsturen van data naar Microsoft en diens partners en subverwerkers die zich buiten de EU bevinden, omdat er onvoldoende robuuste databeschermingswaarborgen en -maatregelen zijn dat persoonlijke data die buiten de EU wordt verstuurd net zo goed beschermd is als binnen de EU (conform de eis uit de Regelgeving (EU) 2018/1725).
VNG adviseert gemeenten om een risico-afweging uit te voeren en gepaste beschermingsmaatregelen te nemen. Hierbij ziet VNG dat de risico’s afgezet tegen risico’s die horen bij alternatieven, bijvoorbeeld het zelf beheren van een mailserver, tot nu toe uitslaan in het voordeel van cloudproviders. Wanneer gepaste beschermingsmaatregelen zijn toegepast sluit VNG zich aan bij het standpunt van NCSC: https://www.ncsc.nl/actueel/weblog/weblog/2022/de-werking-van-de-cloud-act-bij-dataopslag-in-europa.
Tot Slot
Verder zij nog opgemerkt dat het GGI-Cloud Expertisecentrum op dit moment werkt aan een bredere advisering en ondersteuning aan gemeenten met betrekking tot de transitie naar de cloud. Het gaat daarbij onder andere om verantwoorde en veilige inrichting van clouddiensten, costmanagement van clouddiensten, de bij gemeenten benodigde transitie naar een regieorganisatie, inkoopstandaarden en exit-strategie. Dit doen we in samenwerking met IBD en een aantal andere partijen.